Het proeven van nieuwe vruchten is een van de leukste onderdelen van een reis naar Zuidoost-Azië.
In de twee jaar dat ik in Maleisië heb gewoond stuitte ik op tientallen soorten fruit waar ik in de Verenigde Staten nooit van had gehoord, laat staan geproefd. De meest opmerkelijk zijn de ‘doerian’ – de zogeheten koning van het fruit die zo’n sterke geur heeft dat hij is verboden in hotels – en ‘ramboetan’ het antwoord van de natuur op de kooshbal.
Er gaat niks boven de eerste hap van een van deze tropische vruchten en het wordt dan ook gelijk duidelijk waarom ze zo geliefd zijn in de hele regio.
Dit zijn 14 soorten fruit uit Zuidoost-Azië waar de gemiddelde Europeaan of Amerikaan waarschijnlijk nog nooit van heeft gehoord.
En typisch Zuidoost-Aziatische vrucht is de ‘doerian’. Maleisiërs noemen het de ‘koning van de vruchten’ en het is de trots van de natie.
Bron: Business Insider
De "doerian" heeft een ongelooflijk scherpe smaak en geur en veel mensen kunnen er niet tegen. De onlangs overleden chef en tv-kok Anthony Bourdain zei ooit eens over de doerian dat "je adem zal ruiken alsof je hebt getongzoend met je overleden oma." In veel Maleisische hotels is het fruit verboden.
Source: Business Insider
Als we het hebben over verboden vruchten: de "mangistan" is een andere populaire.
Het heeft een stevige paarse schil en zacht en sappig vruchtvlees van binnen. Het stinkt niet zo als de "doerian", maar is in veel gebouwen toch verboden omdat de schil afgeeft.
De "ramboetan" zit helemaal onder de borstelharen en lijkt daardoor van een andere planeet te komen.
Bron: Mother Nature Network
"Ramboetan" komt van het Maleisische woord voor 'haar'. Van binnen zit een prettig zoet stuk fruit dat wel wat weg heeft van een rode druif.
Source: Mother Nature Network
"Salak" wordt wel eens slangenfruit genoemd vanwege de schubben aan de buitenkant.
Bron: Smithsonian
Het vruchtvlees is veel droger dan van andere soorten fruit. Het smaakt zoet en een beetje zuur, net als citrusvruchten.
Bron: Smithsonian
De "pitahaya" of "drakenvrucht" valt op vanwege zijn psychedelische uiterlijk. De structuur lijkt erg op die van een kiwi en hij smaakt mild zoet. De roze versie wordt vaak gebruikt om smoothies en andere drankjes kleur te geven.
Bron: Natural Food Series
"Langsat" is een andere populaire vrucht in Maleisië.
Bron: Purdue
Als je de dunne schil afpelt dan stuit je op een doorzichtige en sappige bol met een zoete en zure smaak.
Bron: Purdue
"Jackfruit" of "nangka" ziet er op afstand uit als een "doerian", maar is veel groter. En hij heeft ook niet zo'n rotte geur.
Bron: Epicurious
Binnen in zitten tientallen dikke peulen die soms worden gebruikt als vleesvervanger bij het koken. De smaak ligt ergens tussen een banaan en een ananas in.
Bron: Epicurious
Een andere gigantische vrucht uit Maleisië is de "tjampedak" of "cempedak". De peulen zijn veel moeilijker te bereiken dan die van een "jackfruit".
Bron: Migrationology
Het vruchtvlees is ook papperiger dan dat van "jackfruit", hoewel het er ongeveer hetzelfde uitziet.
Bron: Migrationology
De "pulasan" of "kapoelasan" is keihard van de buitenkant, maar is makkelijk open te breken.
Bron: Purdue
Aan de binnenkant zit een sappige vrucht die een complexe, zoete en licht pikante smaak heeft.
Bron: Purdue
"Mata kucing" is Maleisisch voor "kattenoog" — en dat is heel logisch als je er eenmaal eentje open maakt.
Bron: Food Facts
Aziatische peren zijn knapperig en geurig en hebben de textuur van een appel.
Bron: Specialty Produce
De "lychee" is Aziatisch fruit dat veel mensen wél zullen kennen. Maleisiërs doen vaak lychees in hun ijsthee.
Bron: Food Facts
De "jambu air" of "guava" heeft een knapperige en waterige textuur.
Bron: Encyclopedia of Fruits and Nuts
De smaak van een "zuurzak" of "guanábana" is verrassend. Het is dik en een beetje romig en is een combinatie van zoet, zuur en een beetje muffig.
Bron: Soursop Store